Il Lombardia 2020: de herfstklassieker wentelt zich in de zomer

14 08 2020

Voor Vai vai Mauro is Il Lombardia de allermooiste. Gent-Wevelgem biedt als enige nog dapper weerstand met jeugdsentiment, een spannender koersverloop en de schoonheid van Heuvelland en de Westhoek als strijdwapens. Maar wanneer ik helder nadenk, geldt de Ronde van Lombardije als de mooiste, de zwaarste, de meest monumentale. De tempel van de koerspassie. In het rijk der wielerromantici heerst ‘La corsa delle foglie morte’. 

Maar dit jaar voelt anders. De bladeren hangen nog kranig aan de bomen. De herfstklassieker wentelt zich op Ferragosto nog volop in de zomer. Het voelt als sneeuw in een hittegolf. Maar dat kan: op de hoogste bergtoppen ligt eeuwige sneeuw. Te wachten op iets onverklaarbaar. 

Lombardia wacht op de koers, die een frisse bries van opluchting brengt. Het coronavirus kreeg hun monumentale klassieker niet klein. De Città Alta pronkt trots op de achtergrond. Aan de Torre dei Caduti, ter ere van de gesneuvelden, knalt het startschot. Ook dit jaar verloor de magnifieke stad heel wat inwoners; op het slagveld van corona.

Als een vallend blad kronkelt de koers over de Colle Gallo en Colle Brianza. De goden houden lelijk huis, thuis bij de Madonna, op de Ghisallo. Het symbool voor de wielerpassie; koers is religie. De klokken luiden de finale in. 

Het anders daverende gekkenhuis op de Muro di Sormano klinkt gedempt. De renners zijn volledig overgelaten op eigen kracht. Is het nu 25 of 27 procent? ‘Het piekt’, zeggen ze in West-Vlaanderen. Van het ene smalle straatje naar het andere; als de golven van de zee in een radeloze deining. Geflirt met de vangrail. Haarspeldbochten. Steeds meer haarspeldbochten. De regisseur van de RAI duizelt. 

Civiglio op, Civiglio af. Hier gaan de grote kampioenen: de dood of de gladiolen. De San Fermo della Battaglia doet de toekomstige winnaar zweven en doorprikt de dromen van de geklopten. Ultimo chilometroooooo! Eeuwige roem ligt te wachten op de Lungo Lario. Het Lago di Como ruikt naar de overwinning. Onder het goedkeurende oog van de sierlijke Cattedrale di Como wint vandaag de sterkste!

Bij Vai vai Mauro thuis serveert la mamma ondertussen zoet gebak en pruttelt de Bialetti op het vuur. Ik supporter voor de lokale helden: Davide Villella, Simone Petilli, Matteo Cattaneo, Simone Ravanelli, Lorenzo Rota, Andrea Bagioli, Gianluca Brambilla, Matteo Spreafico. Maar ook voor Giulio Ciccone, Gianni Moscon, Vincenzo Nibali, Alessandro De Marchi, Valerio Conti, Matteo Sobrero, Davide Gaburro, …. 

Ik denk aan de onklopbare Remco Evenepoel. De meest Italiaanse der Belgische coureurs. Al hoop ik ook op een verrassing: Patrick Konrad, Clément Champoussin, Jesús Herrada, Wilco Kelderman, João Almeida … Koers mag verrassen.

Maar bovenal: ik bemin de allermooiste. Il Lombardia!

Mijn gok: Patrick Konrad.


Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: