Preview Giro d’Italia 2020

2 10 2020

Wil het wat zeggen als je tijdens de zomer stiekem verlangt naar de herfst? Ieder jaar maak ik mij zorgen om die gedachte. Die patserige zomer, met het jachtige ‘van moeten’, laat ik graag uitrazen. Het vallen met het blad associeer ik met mijmeringen, romantiek en loslaten. De natuur laat lopen; niks hoeft meer. Het is mooi geweest, maar het is ook gewoon mooi hoe het nu is. Het groen verandert in een waaier aan magnifieke, warme kleuren. De natuur geeft een signaal. Ik vind het heerlijk. Dat laten lopen typeert ook mij en dus laat ik die heimelijke zorgen snel weer los. 

Welnu, in die heerlijke herfst vindt nu de Giro plaats. Eén en één is twee; twee is een paar. De Giro en ik vormen een onafscheidelijk paar. Eeuwigdurende liefde, un amore senza fine. Onder een bomvolle sterrenhemel dansen we passioneel op het dak van auto’s. Niets moet, niets stoort ons. Drie weken lang doe ik niks anders dan berusten in de bedwelming van haar zwierige schoonheid. 

Enfin, naar dit moois kijk ik uit:

Vincenzo Nibali: de scherven van mijn Nibali-in-de-regenboog-droom liggen nog in de woonkamer. Maar als ik ze samenveeg, ontstaat een Trofeo senza fine. Ik geef hem nog één kans op een laatste kunstje: een nieuwe Giro-zege. Voor wat het waard is: de Italiaanse maestro zette Primoz Roglic vorig jaar nog op meer dan een minuut …

Nu we het toch over de GC-battle hebben. De topfavoriet? Geraint Thomas … geldt als de te kloppen man. Maar geen enkel team lijkt me in staat om te domineren; dat belooft!

Herinner je Saeco in 2004 met Simoni en Cunego? Deze Giro zou bij Astana met Jakob Fuglsang en Aleksandr Vlasov zomaar eens krak hetzelfde kunnen uitdraaien. Je las het hier voor het eerst. Ok?

Tobias Foss: de volgende klasbak in de rij bij Jumbo-Visma. Was het een Belg, dan maakten we ons kwaad dat hij zich moet opofferen voor Steven Kruijswijk … Mispak je niet aan het achttal van de geel-zwarte brigade. Harper, Tolhoek, Bouwman, zijn degelijke klimmers; de doorgewinterde Martin, Pfingsten en Van Emden doen de rest van het werk. 

Sam Oomen, Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk, Antwan Tolhoek, … Wie kroont zich tot beste Nederlander? Wij Belgen staan er weer bij en kijken er naar. Duimen dat Harm Vanhoucke zich ergens kan onderscheiden!

Even wennen om BORA terug in de normale kleuren te zien … Maar dat zal snel weer overgaan, want de ploeg zal alomtegenwoordig zijn. Ik kijk uit naar Patrick Konrad. Hij deemsterde vorig jaar wat weg, maar hopelijk gaat hij vol voor dagsucces. Ook zijn landgenoot Patrick Gamper staat hoog op mijn aandachtslijstje! Als 20-jarige belofte kleurde de Oostenrijker al eens de Coppa Bernocchi. Deze stevige kanjer moet en zal nog ontploffen bij de profs! Maar nog het meest verwacht ik krachttoeren van Matteo Fabbro. Heel geleidelijk polijst de ragazzo uit de Friuli-stal zijn ruw talent. Ik acht hem nu al in staat om te triomferen in een lastige etappe.

AG2R heeft een leuk ploegje vrijbuiters. Geoffrey Bouchard werd pas op zijn 26ste prof bij AG2R. Maar de laatbloeier reed vorig jaar een oerdegelijke Vuelta. Jaakko Hänninen deed iedereen opkijken op het WK voor beloften in Innsbruck. De Fin was de laatste die Marc Hirschi en Bjorg Lambrecht kon volgen. Straf! Hij bouwt nu gestaag aan zijn loopbaan en laat af en toe zich eens opmerken. Deze Giro betekent misschien de definitieve doorbraak. Aurélien Paret-Peintre, wat een geweldige naam. De youngster is een onversneden klasbak en de klimmer zou zomaar eens de revelatie kunnen worden. Ja, daar durf ik geld op zetten. Andrea Vendrame geldt een beetje als een alleskunner. In de jeugdreeksen moest je in Italië altijd voorbij die klepper als je wou winnen. Dit jaar pakt hij zijn ritje; ik ben het zeker!

Androni-Giocattoli blijft het team met de mooist klinkende naam, maar de kern is dit jaar wat van speelgoedkwaliteit. Mattias Bais en Simone Ravanelli zijn twee jonge klimmers die zich zullen willen laten opmerken. Winnen wordt lastig, maar in de Giro triomferen soms de ‘helden van één dag’. Nicola Boem, Marco Canola, Cesare Benedetti, … De charme van de Giro!

Ruben Guerreiro zal sowieso opvallen dankzij de unieke tijdelijke shirts van EF Pro Cycling. Hilarisch; dat team ontgoochelt mij nooit! Maar de veelzijdige kerel kan ook wel eens door sportieve prestaties van zich laten spreken … Samen met Simon Clarke geldt hij als een onderschatte renner, die uit het niets kan toeslaan.

Op Fabio Mazzucco en Filippo Zana kleeft het etiket ‘veelbelovende klimmers’. Mijn vizier staat al een tijdje op het duo youngsters gericht; je moet iets doen in het leven, hé. Corona gooit hun eerste profjaar wat overhoop, dus ben ik benieuwd wat ze in hun eerste grote ronde kunnen klaarspelen. Die andere neoprof, Filippo Fiorelli, rijdt ook goed bergop, maar de Siciliaan heeft wat meer explosiviteit in zijn benen. Giovanni Carboni is niet meer kakelvers, maar blijft een beetje een eeuwige belofte … In een niet zo sterke vlucht kan hij misschien triomferen.

Mazzucco en Zana, de enige geboren in 1999, zijn bovendien de twee jongste deelnemers. Dat trekt altijd extra mijn aandacht. In deze Giro komen trouwens 50 renners in aanmerking voor het jongerenklassement. Ook dat is de Giro!

Attila Valter: de Grande Partenza in Hongarije zag hij door zijn neus geboord, maar dat mag de pret niet bederven. De Hongaarse klimmer tekende onlangs voor Groupama-FDJ, dus het moreel steekt ook in een uitstekende conditie. Deze jonge kerel zal zijn talent tonen! 

We blijven bij de mannen van het klaverblad: Simon Guglielmi maakt zijn groterondedebuut. Dat stemt me blij! Met veel adelbrieven kwam ie over van bij de beloften en nu krijgt de Fransman de kans om zijn neus aan het venster te steken. Volg die jongen! Daarnaast krijgt ook Kilian Frankiny een vrije rol. Bij de jeugd reed de Zwitser van succes naar succes, maar bij de profs lukte dat nog niet (deels omdat hij prof werd bij BMC). Ik zie hem vlot de top 20 halen.

João Almeida, Davide Ballerini, James Knox en Fausto Masnada. Dat kwartet zal elkaar verdringen in het aanvalsgeweld! Het zou zomaar kunnen dat ze alle vier een rit pakken. Jongens, jongens! Masnada probeert misschien een mooie eindnotering te behalen. Een top tien zit er zeker in.

Lotto-Soudal: een half jaartje jonger dan Vanhoucke (23) is Stefano Oldani (22). De Italiaan lijkt te evolueren naar een kerel die snel is na een lastige koers. Benieuwd of de Milanees ergens kan meedingen naar dagsucces. Uitkijken dus!

Lucas Hamilton en Jai Hindley: deze gasten kunnen iets! Al lijkt hun voornaamste taak respectievelijk Simon Yates eindelijk aan die Girowinst te helpen en Wilco Kelderman & Sam Oomen bijstaan.

Einer Augusto Rubio: Colombiaan, akkoord. Maar in deze sterke klimmer stroomt ondertussen ook wat Italiaans bloed. Hij reed als belofte bij het Italiaanse Aran Cucine Vejus en gooide daar hoge ogen. Nu debuteert hij in de Giro voor een Movistar zonder klassementsman. Vogelvrij om te fladderen!

Davide Villella wens ik met heel mijn hart eindelijk een mooie overwinning toe! Let maar op …

Matteo Sobrero: geeft de wereldtitel van schoonbroer Filippo Ganna hem vleugels?

UAE laat de klimmers Valerio Conti, Joe Dombrowski en Brandon McNulty opdraven. Heerlijk voor de meerwaardefans. In een lastige etappe kan klasbak Conti heel wat kleppers voor schut zetten! Of zou de winnaar van de Trofeo Matteotti aan een mooi klassement denken …? Met dit startveld: ja, ergens rond de tiende plaats.

Lorenzo Rota: Lees ik zijn naam, dan hoor ik ‘Testa della corsa’. Ik zie de jongen uit Bergamo vaak voorop rijden in de deze Giro. Na Masnada, Cataldo, Ciccone, Brambilla, Formolo, … is het dit jaar de beurt aan Rota om te schitteren!

Tot slot: Giulio Ciccone: neem de ogen van je kind en kijk er door naar de koers. Je kinderlijke enthousiasme fantaseert meteen een zwierige renners die uit de hemel komt dwarrelen. Dat is Ciccone. Je ziet hem met panache demarreren, met bravoure over de cols vliegen, ongrijpbaar als de wind en niet veel later de armen in de lucht gooien. Maar … onze lieveling kreeg corona te verwerken en keizer Nibali rekent op hem in de strijd om de maglia rosa.

Geniet van de magnifieke Giro!


Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: