Preview wielerjaar 2023: het najaar

26 07 2023

27 juli: Vive le Vélo blijft maar doorlopen: “Tijdens het werk zitten we echt in een cocon en zijn we een hechte familie. Daardoor hadden we totaal niet door dat de Tour de France voor de mannen al afgelopen is”, vertelt Karl Vannieuwkerke. “Het was weer een fantastische dollemansrit. Enkel Sammy Neirynck moesten we afvoeren naar het ziekenhuis omdat zijn hand helemaal open lag van de vele vuistjes.”

“Dan hadden ze even goed ook voor de Tour de France Femmes een reeks van Vive le Vélo kunnen maken”, klinkt het bij de koersfans in Vlaanderen. “Neen, daar hebben we geen budget voor”, reageert Karl Vannieuwkerke op zijn kenmerkende gevatte wijze.

28 juli: Wout van Aert start in de natourcriteriums van Chaam, Herentals, Aix-en-Provence, Heerlen, Maarheerze, Emmen, Herning, Roosendaal, Steenwijk, Oostvoorne, Saint-Amand Montrond, Moerdijk, Antwerpen, Quillan, Etten-Leur en Brasschaat. “Onze kersverse huilbaby heeft daar niks mee te maken, ik moet gewoon wat bijklussen na een mindere Tour”, laat hij optekenen.

Donostia San Sebastian Klasikoa: Faster, harder, better, stronger! Remco Evenepoel pakt weer uit met een Merckxiaans nummer op de Erlaitz. De klim ligt dit jaar wel al op 74 kilometer van de finish; de ket heeft weer een exploot zonder weerga in gedachten. Niemand kan volgen! Zonder omkijken walst hij het Baskenland plat en vliegt hij als een raket richting de finish. Het enige minpunt aan zijn wonderlijke onderneming: Ben Healy demarreerde al op de Jaizkibel, op 95 kilometer van de eindstreep, en de Ier behoudt altijd een dikke minuut voorsprong op Evenepoel.

1 augustus: Mark Cavendish komt met heugelijk nieuws: in het bijzijn van zijn gezin, familie, vrienden, kennissen, ex-schoolmeesters en de dorpsgek verlengt hij zijn contract met 47 dagen.

3 augustus: Renaat Schotte wordt stadsbeiaardier in Brugge: “Ik werd gecontacteerd tijdens de Tour de France. Dit is een geweldige kans die ik krijg. Zo hoef ik niet meer te wachten op een overwinning van Jasper Philipsen om ‘bim, bam, boem’ te roepen!”

6 augustus: Sporza-interviewer Bert Pitschon ‘s ochtends voor de start van het WK bij Wout van Aert: “Je bent vanavond wereldkampioen. Hoe zal je daar vanavond op terugkijken?”

WK wegrit elite mannen: Wout van Aert kroont zich tussen de natourcriteria door tot wereldkampioen. Sporza-interviewer Bert Pitschon na de wedstrijd bij Wout van Aert: “Je bent wereldkampioen. Hoe kijk je daarop terug?” 

Denemarken weigert de wereldtitel te erkennen en stapt uit de UCI. “Wout van Aert reed te veel op kop en maakt de wielersport belachelijk”, klinkt het in het Deense kamp. “In zo’n sfeer willen wij niet langer deel uit maken van de wielersport.”

7 augustus: Sporza-interviewer Bert Pitschon de ochtend na het WK bij Wout van Aert: “Je werd gisteren wereldkampioen. Hoe kijk je terug op hoe je gisteren terugkeek?”

Memorial Jef Scherens: Er is een stagiairke op het werk. Gil Gelders wrocht zich naar de zege en krijgt loon naar werken.

17 augustus: Mark Cavendish kondigt zijn afscheid aan.

Vuelta a Burgos: Igor Arrieta

BEMER Cyclassics: Peter Sagan pakt nog eens als vanouds uit in de spurt en degradeert de tegenstand. De Slovaak reageert opgetogen: “Ik had in juli een goeie drie weken durende stage in Frankrijk. Bovendien reed ik er met oud materiaal rond. Vandaag reed ik met het allernieuwste materiaal en dat zorgde voor supercompensatie. Ja, ja, marginal gains waar de concurrentie maar van kan dromen!”

22 augustus: Jonas Vingegaard zegt af voor de Vuelta. “Als Jonas faalt, zou hij de wielerwereld op zijn dak krijgen en dat is nefast voor zijn carrière”, verklaart men bij Jumbo-Vismo. “Belachelijk”, reageert Remco.

Vuelta a España: Remco en Primoz gaan nek aan nek het slotweekend in. De etappe naar Guadarrama belooft een grandioze ontknoping te worden, maar dat is buiten Juan Ayuso gerekend. De snotneus zet de Vuelta op zijn kop en klopt de twee grote tenoren. “Tijdens de rustdag moet iemand van UAE Team Emirates alcohol in onze drinkbussen gegoten hebben”, verklaart de ploegleiding van Jumbo-Visma de nederlaag.

2 september: Breaking! Mattias Skjelmose maakt bekend dat de ASO akkoord gaat om de Giro in juli te laten plaatsvinden in plaats van de Tour. 

Bretagne Classic: Francesco Busatto 

4 september: Breaking! Soudal-Quick Step maakt in onderling overleg een einde aan de verbintenis met de groepssfeer. “We hebben de laatste jaren veel mooie momenten beleefd dankzij onze groepssfeer. Maar je moet ook beseffen wanneer het tijd is om elkaar los te laten. We gaan nu op zoek naar een nieuwe groepssfeer die past bij onze waarden en mee wil in ons project. Met die nieuwe groepssfeer zullen we ongetwijfeld weer aanknopen met de successen van weleer.”

GP de Québec: Derek Gee finisht als tweede.

GP de Montréal: Derek Gee finisht als tweede. 

Verder ontbreekt in de sportmedia van de traditionele koerslanden alle info over beide koersen. Slecht opgevoede grappenmakers beweren dat men op die manier de mondialisering van het wielrennen tegenwerkt.

11 september: Mark Cavendish komt met heugelijk nieuws: in het bijzijn van zijn gezin, familie, vrienden, kennissen, ex-scoutsleiders en de hofnar verlengt hij zijn contract met 4 seizoenen.

Gran Premio città di Peccioli – Coppa Sabatini: Luca Vergallito

Giro dell’Emilia: Antonio Tiberi toont zich trefzeker! “Ik wist al snel dat ik vandaag over voldoende buskruit beschikte om op de San Luca raak te schieten.”

Tre Valli Varesine: Anders Foldager geeft zijn visitekaartje af. Dit is een grote stap voor het Deense wielrennen!

6 oktober: Breaking! Mattias Skjelmose maakt bekend dat de UCI vanaf volgend seizoen renners zal verplichten om op elk moment 1,5 meter afstand tussen elkaar te laten, om zo valpartijen te vermijden.

Il Lombardia: Finishen in Bergamo of finishen in Como? De Italianen raken er dit jaar niet uit en beslissen dan maar om de ene helft van het peloton in Como te laten starten en de andere helft in Bergamo. Tijdens het kruisen is het even opletten, maar alles verloopt uiteindelijk op de typische Italiaanse vlekkeloze wijze. Pogacar wint in Bergamo, Pinot triomfeert in Como. De uiteindelijke winnaar wordt aangeduid na een praktische proef: de twee moeten een halve liter bier salamanderen en daarin blijkt de Groupama-FDJ-renner een klasse te sterk.


Acties

Information

Plaats een reactie